Editura Tracus Arte este o apariție nouă pe piața editorială românească. A luat ființă la sfârșitul anului 2008. Într-un an și jumătate a reușit să editeze peste 70 de titluri de carte din zona literaturii românești contemporane: poezie, proză, teatru, dialoguri, literatură de specialitate. De asemenea, a publicat unele dintre puținele contribuții românești la promovarea artei jazz-ului prin cele 3 volume ale lui Mircea Tiberian, dar și importanta lucrare a lui Mircea Ghițulescu dedicată literaturii dramatice românești.
Colecția NEO, coordonată de Alexandru Mușina, precum și Colecția DROG sunt dedicate poeziei românești contemporane, colecții în care am publicat deja un set de autori de primă mână.

+++

Alexandru Mușina
Regele dimineții

Colecția Neo
Grafică: Tudor Jebeleanu
72 pagini

Puține dintre volumele de poezie ale cavalerilor optzeciști mai reușesc în ziua de azi să fie la fel de intense, la fel sugestive, la fel de substanțiale ca acelea din perioada consacrării autorilor lor. Regele dimineții al lui Alexandru Mușina reușește însă să ne transporte pe deplin într-o lume a unei dureri existențiale, nu lipsită de ludic și experimentalism, care devine tot mai pregnantă pe măsură ce înaintăm cu lectura. Un volum pe care l-am citit cu aceeași înfiorare cu care, odinioară, citeam Budilla Expres.

Cosmin Perța

+++

Caius Dobrescu
Odă liberei interprinderi

Colecția Neo
Grafică: Tudor Jebeleanu
140 pagini

Volumul „Odă liberei întreprinderi” cuprinde 35 de poezii, iar fiecare dintre ele poartă, la rândul ei, titlul „Odă liberei întreprinderi”. Cartea a apărut doar în limba germană, la editura Thanhäuser din Austria.

+++

Romulus Bucur
O seamă de personaje secundare

Colecția Neo
Grafică: Tudor Jebeleanu
76 pagini

„O seamă de personaje secundare” reprezintă, în viziunea poetului Romulus Bucur o privire în oglinzile paralele care îl inconjoară cu duioșie și deopotrivă, ferocitate. Trupul poetic al autorului este descărnat de amintiri și împrospătat de iluzia unei fericiri pe care o regăsește în metafora existențială.

+++

Daniel Pișcu
Puțină adrenalină

Colecția Drog
Coperta: Tudor Jebeleanu
74 pagini

Un volum succint și ciudat în care autorul își povestește, cu jubilație, în versuri mici, trăirile de călător prin lume, mai exact prin Grecia, Spania, Portugalia Andorra, Bulgaria. Cel mai consistent ciclu este cel consacrat Nisipurilor de Aur ale vecinilor de la Sud, dintr-o zonă ce fost-a și-a noastră o vreme. Acolo, văzînd hotelurile construite de nemți, Daniel Pișcu înțelege în fine „ce căuta neamțul în Bulgaria”. Am căutat înfrigurat o referire, măcar una, la berea Kamenitza draught, cea mai bună din sud-estul Europei și, negăsind-o, m-am consolat s-o găsesc la Balcicul de lîngă Perla căruia îi fac cu acest prilej reclamă mascată. Pișcu strigă fericit: „Da, am văzut Barcelona, da, l-am văzut pe Dali!” și ne bucură și pe noi cu bucuria lui. În fond poezia e scrisă în primul rînd ca să îl mîngîie pe cel ce-o scrie!

Horia Gârbea

+++

Constantin Abăluță, Dan Mircea Cipariu, Denisa Comănescu, Traian T. Coșovei, Nichita Danilov, Augustin Frățilă, Mihail Gălățanu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Anca Mizumschi, Ion Mureșan, Ioan Es Pop, Bogdan O. Popescu, Nicolae Prelipceanu, Andra Rotaru, Cornelia Maria Savu, Octavian Soviany, Liviu Ioan Stoiciu, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Lucian Vasilescu, Paul Vinicius, Florina Zaharia
Maratonul de poezie și jazz

Antologie
Copertă: Mihai Zgondoiu
90 pagini

Un adevărat regal de poezie, care se întinde pe aproape trei generații poetice. O antologie care cuprinde un set de poeți autentici, reprezentativi pentru lirica autohtonă contemporană, puși față în față cu unele dintre cele mai valoroase poeme ale lor.

Cosmin Perța


+++
+++

Augustin Frățilă
Vine cineva
Colecția Neo
Coperta: Tudor Jebeleanu
Grafica: Ilulian Frățilă
48 pagini

Ultimul volum de poezie al scriitorului și muzicianului Augustin Frățilă a apărut în colecția NEO, coordonată de Alexandru Mușina. Ilustrația cărții a fost asigurată de Iulian Frățilă, iar ilustrația copertei de Tudor Jebeleanu, editor Ioan Cristescu.

+++

V. Leac
Toți sînt îngrijorați

Colecția Neo
Coperta: Tudor Jebeleanu
72 pagini

„Poeme pentru doi, trei astronauți ușor distrați”, surâzând la o masă, lângă hubloul unei nave care navighează imprecis; lectura poemelor să-ți dea un sentiment de ușurătate și bucurie, ceva „ca un copil șmecher” care îți „râde în nas” – asta își propune V. Leac în acest volum și cred că este unul dintre poeții care se apropie foarte mult, în practică, de „programul” lor. V. Leac pare să se lase condus de întâmplările, discuțiile, gândurile, emoțiile personajelor sale. Senzația de realitate live este efectul poetic cel mai pregnant, ca și cel de deja vu, în sensul că peticele din care se coase această lume sunt decupate din noi înșine, din realitatea noastră, dar „montajul” lor recreează un halou de emoție, umor și absurd pe care realitatea noastră uneori îl pierde.

Raluca Dună

+++

Traian T. Coșovei
Aerostate plângând

Coperta: Tudor Jebeleanu
110 pagini

Bucureștean prin naștere (28 nov. 1954), absolvent al Facultății de Filologie (română-engleză) în 1978, cu o teză despre Beat Generation, blond și cu ochii verzi, cu o politețe de dandy și o ironie neagresivă, neprotocolar și magnetic, Traian T. Coșovei este îngerul cu armură, ascunzându-și mereu interioritatea de tragic blestemat, de înfrigurat existențial. Autor, până acum, a paisprezece cărți de poezie, cu o imagistică proaspătă, șocantă, o tehnică originală și o muzică nouă, Traian T. Coșovei este un poet autentic, puternic individualizat, cu un loc al său în panteonul poeților români apăruți în ultimii cincizeci de ani.

Daniel Corbu

+++

+++

În toamna/iarna anului 2010, editura Tracus Arte anunță lansarea altor volume, printre care:

+++

Blindajul final, de Angela Marinescu

Un prim volum din seria „Opera completă Angela Marinescu”, care reia integral poemele din volumele „Structura nopții”, „Blindajul final” și „Parcul”, pe alocuri revăzute și revizuite de autoare.

+++

Colecția Debut

Daniel Puia-Dumitrescu, Povești cu telecomandă

Daniel Puia-Dumitrescu este un poet care se situează, cel puțin prin limbaj, în aria poeziei realului, care are deja, în literatura română, o tradiție remarcabilă. Universul său poetic se compune din elemente ale vieții cotidiene, din eșantioane ale realului pe care poetul le decupează cu bună știință. Dincolo însă de universul realului, Daniel Puia-Dumitrescu propune „puneri în scenă”. Îi place spectacolul, inclusiv spectacolul fericirii și nefericirii în iubire, pe care îl trăiește romantic și, subversiv, ironic, parcă pe o scenă la vedere.

Andrei Bodiu

+++

Naomi Ionică, Cei singuri vor rămâne singuri

După poemele publicate împreună cu Georgiana Rusuleț și Cristina Popa în „Cele trei grații”, carte apărută la editura Aula, Naomi Ionică revine cu prima carte pe cont propriu, „Cei singuri vor rămâne singuri”. Volumul unește două secvențe diferite ca perspectivă lirică, dar similare ca atitudine. Senzația, la sfârșitul lecturii, este a unei tristeți melancolice și resemnate, pentru care nu pare să existe, cu adevărat, vindecare. Cum experiența e autentică, cartea lui Naomi Ionică e un volum de debut remarcabil. Articulat discret și elegant, el spune o poveste tristă despre iubirea pe care o aștepți și care nu mai vine. De aici golul sufletesc, singurătatea exasperantă și, totodată, istovitoare.

Andrei Bodiu

+++

Please do share this: